Winnaar Best Student Award SBE

Foto Anieke Lamers
Foto: Yvonne Compier/VU
Interview met Anieke Lamers [1]

Door: Hester van Rijn

Waarom heb je gekozen voor de Master Finance?
Een jaar geleden twijfelde ik enorm – waarschijnlijk net
als bijna iedere student – welke studie ik moest kiezen en welke studie het beste bij mij paste. Toen ik mijn studie begon was ik ervan overtuigd dat ik een Master in
Marketing of Strategie zou gaan doen, totdat ik erachter kwam dat je je binnen Finance ook kunt specialiseren in Behavioural Finance: de psychologie achter Finance. Dit fascineerde me en daarom koos ik uiteindelijk voor de Master in Finance. Achteraf een hele goede keuze, omdat
ik het gevoel heb echte vaardigheden te hebben geleerd
het afgelopen jaar.

Wat is jouw visie op de financiële crisis en op hoe we er weer uitkomen?
Deze vraag heb ik het afgelopen jaar misschien al drie keer in een tentamen gehad en ik blijf hetzelfde antwoorden. Er waren vele oorzaken van de crisis, zoals te complexe en risicovolle financiële producten, weinig regulatie en overzicht, laagdrempelige hypotheken voor praktisch iedereen, maar mijn visie is dat het ook veel te maken heeft met menselijke eigenschappen zoals hebzucht, gemakzucht en (te veel) zelfvertrouwen. Zoals we allemaal ooit geleerd hebben volgt er na voorspoed een crisis en vice versa. De positieve kant van de financiële crisis is dat alles leaner en meaner moet worden, ten koste van sommige goede dingen, maar wat er wel voor zorgt dat de economie hopelijk ooit weer zal groeien.

Waarom heb jij de prijs gekregen, volgens jou? Wat onderscheidt jou van andere studenten?
Ik heb altijd de overtuiging gehad dat je gewoon moet doen wat je kunt. Veel mensen vragen zich wel eens af waarom ik zoveel dingen doe en heb gedaan de afgelopen vier jaar op en rond de VU. Ik vond het allemaal gewoon oprecht heel leuk en leerzaam en kreeg daar energie van, waardoor ik eigenlijk nog meer ging doen. Nu kijk ik terug op een geweldige tijd en de prijs is een beloning die ik nooit verwacht had te krijgen. Ik denk wat mij een beetje anders maakt dan andere studenten is dat ik erg open sta voor veel nieuwe en anders-dan-andere dingen. Sommige mensen vinden het niet fijn om meerdere dingen tegelijk te moeten doen en willen zich graag op één ding focussen, maar ik vind het juist leuk om allerlei dingen die op mijn pad komen tegelijk aan te pakken.

Je deed niet alleen een Master Finance, je volgde ook het Honours Programme en was voorzitter van de studentenraad en van een onderzoeksteam van the Amsterdam Research Project. Heb je naast al deze bezigheden nog wel tijd om de kroeg in te gaan?
Het afgelopen jaar ben ik – vergeleken met eerdere jaren op de VU – een stuk minder de kroeg in gegaan, maar merk wel dat áls ik ga, ik er ook echt van kan genieten, omdat ik het dan wel verdiend heb. Daarnaast heb ik gelukkig een vriend en vriendinnen die wel van een feestje houden en mij dus geregeld in de ontspanningsmodus brengen. Ook is het zo dat ik merk dat bij de projecten die ik doe, ik samenwerk met serieuze en slimme mensen die een goede balans hebben tussen werken en ontspannen. Ik heb bijvoorbeeld in Argentinië een ontzettend leuke tijd gehad zowel doordeweeks, werkend, als in het weekend, genietend.

Wat was je hoogtepunt in je tijd bij de VU tot nu toe?
Het hele afgelopen jaar op de VU was echt een hoogtepunt. Ik heb echt een plek gevonden binnen de FSR, leuke mensen ontmoet op mijn studie en bij het onderzoeksproject. Voor dit jaar maakte ik me best zorgen of ik het allemaal wel aan zou kunnen maar de puzzelstukjes zijn allemaal op hun plaats gevallen. De award die ik kreeg was een klap op de vuurpijl en ik voel me bevoorrecht en vereerd dat ik dit allemaal heb mogen meemaken.

Wat wilde je als klein meisje worden?
Als klein meisje wilde ik altijd presentatrice of actrice worden. Ik denk ergens dat dit best een beetje gelukt is. Een presentatie geven is soms wel een soort van toneelstuk en daarom vind ik het misschien ook wel leuk om dit te doen. 

Wat zijn je favoriete bezigheden als je niet met je studie bezig bent?
Sinds kort werk ik bij een klein Venture Capital bedrijf waar ik veel nieuwe dingen leer van enorm slimme en ervaren mensen die van wanten weten. Daar ben ik best trots op en haal ik veel voldoening uit omdat we in een klein team vernieuwende dingen doen. Een voorbeeld is dat we een initiatief gestart zijn genaamd het Old Girls Network waarin jonge ambitieuze vrouwen gekoppeld worden aan een ervaren mentor die hun advies geeft over een relevant probleem. Daarnaast geniet ik er natuurlijk van om te ontspannen met mijn vriendinnen, vriendje of familie. Dat verschilt heel erg van sportieve dingen (hockey, hardlopen, dansen) tot lekker veel eten (samen koken of uit eten gaan), uitgaan of naar een nieuwe film in de bios.

Met deze prijs heb je ook een summer school op de London School of Economics gewonnen. Weet je al wanneer je gaat en wat hoop je eruit te halen?
Deze zomer zal ik al naar London gaan tijdens de Olympische Spelen! Ik heb gekozen voor de summerschool 'Bootcamp in negotiations'. Dat klonk wel spannend vond ik, en ik ben dus erg benieuwd hoe het zal zijn. Van vriendinnen van me die momenteel daar studeren heb ik gehoord dat het erg intensief is, dus ik bereid me daar alvast op voor. In ieder geval hoop ik wel nog een beetje mee te kunnen pakken van de Olympische Spelengekte.

Waar denk/hoop je over tien jaar te zijn?
Over tien jaar heb ik nog meer mooie dingen meegemaakt. Tegen die tijd heb ik mooie reizen gemaakt waarin ik andere culturen heb leren kennen. Ik heb dan denk ik genoeg (internationale) bedrijfservaring opgedaan om een eigen bedrijf/initiatief te starten waarin het op mijn manier zal gaan. Mijn droom is om iets te doen wat ik ontzettend leuk vind, wat ertoe doet en waarmee ik hopelijk iets kan toevoegen aan het grotere geheel. Ik hoop ook dat ik nog steeds de lieve mensen om me heen heb die ik nu ook koester.


[1] Anieke Lamers is masterstudent Finance bij SBE, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam, a.j.m.lamers@vu.nl