Nieuws

NWO Research Talent Beurs voor Falk Bräuning en Nadine Ketel

Falk Bräuning en Nadine Ketel hebben van NWO een Research Talent Beurs gekregen voor promotieonderzoek. Falk bij Andre Lucas (Afdeling Finance) en Nadine bij Bas van der Klaauw (afdeling Economics). Deze beurs geeft de meest getalenteerde jonge onderzoekers de mogelijkheid om te promoveren.

Falk heeft de MPhil op het Tinbergen Instituut afgerond en zal de komende drie jaar onderzoek doen naar de werking en stabiliteit van de interbancaire leningmarkt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van nieuwe data en samenwerkingsverbanden met de Bundesbank en De Nederlandsche Bank. Siem Jan Koopman (Afdeling Econometrie) is mede-promotor van Falk.

Nadine heeft de MPhil op het Tinbergen Instituut Cum Laude afgerond en zal de komende drie jaar onderzoek doen naar de private opbrengsten van studies met een numerus fixus. Daarbij wordt gebruik gemaakt van uitkomsten van lotingen om toegelaten te worden voor onder andere geneeskunde. Nadine zal niet alleen kijken naar arbeidsmarktuitkomsten, maar ook naar andere sociaal-economische uitkomsten. De resultaten van het promotieonderzoek zullen informatief zijn voor de optimale opzet van toelating bij studies met een numerus fixus. Hessel Oosterbeek van de UvA zal mede-promotor van Nadine zijn.

SBE blijft aan de top met de Master Economie

Elk jaar publiceert het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) de Masters Keuzegids voor aankomende masterstudenten. Onze masteropleiding Economie staat net als vorig jaar op de eerste plaats.

Abdul Kalam, voormalig president van India bezocht Spinlab

Foto Abdul Kalam
Foto: Riechelle van der Valk

Dinsdag 24 april heeft de voormalige president van India, Abdul Kalam, het Spatial Information Laboratory
(Spinlab) bezocht. Kalam wilde meer weten over het baanbrekende onderzoek van Spinlab op het gebied van geografische informatiewetenschappen. Abdul Kalam werd ontvangen door Henk Scholten, directeur van Spinlab en Harmen Verbruggen, decaan van SBE.

Mirella Kleijnen en Corine Noordhoff ontvangen subsidie in het kader van de MSI’s 50e verjaardag Ideas Challenge

Van de 64 voorstellen hebben acht een subsidie van 10.000 dollar ontvangen om hun ideeën verder uit te werken. Een van deze acht voorstellen was die van Mirella Kleijnen en Corine Noordhoff (afdeling Marketing) met de titel 'The Customer Innovation Journey: Incorporating Customers Effectively in the Innovation Process via Social Media'.

SBE-studenten winnen BiD Student Challenge 2012

Een team van studenten waaronder twee van MSc Marketing (Samantha Rippinger en Gabi de Wijs) kwam als beste uit de bus. De BiD Student Challenge is een wedstrijd tussen (internationale) bedrijfskunde- en economiestudenten die universiteiten van over de hele wereld vertegenwoordigen. Gedurende een periode van tien weken beoordelen de teams een business plan van een ondernemer uit een ontwikkelingsland waarbij ze begeleid worden door een professionele coach.

Jan Rouwendal bijzonder hoogleraar 'Economische Waardering van Erfgoed’

Jan RouwendalJan Rouwendal is per 1 april 2012 benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Economische Waardering van Erfgoed'  bij de afdeling Ruimtelijke Economie. Rouwendal was al universitair hoofddocent bij deze afdeling en zal door zijn nieuwe positie deelnemen aan het onderzoeks- en onderwijsnetwerk Erfgoed en Ruimte. Binnen dit netwerk, dat onlangs van start ging, geeft hij samen met drie andere hoogleraren een impuls aan kennisontwikkeling op het snijvlak van cultureel erfgoed, ruimtelijk ontwerp en ruimtelijke planning. Naast interuniversitair onderwijs ontwikkelt het netwerk een nationale onderzoeksagenda.

Echo Award voor SBE-student Mitchell Esajas

Mitchell EsajasDe Echo Award is op 4 april uitgereikt aan SBE-student Mitchell Esajas. Andere VU-winnaars zijn Rachid el Morabiti (faculteit Exacte Wetenschappen) en Hanaâ Benjeddi (faculteit Geneeskunde). Zij mogen deze zomer naar de Summercourse van UCLA in Los Angeles, Californië. In totaal werden vijf Awards uitgereikt, waarvan een naar het mbo en een naar het hbo ging. De VU is de enige Nederlandse universiteit die dit jaar Award-winnaars heeft. De stimuleringsprijs voor niet-westerse topstudenten is een zetje in de rug voor allochtoon talent, want vooroordelen en een negatief imago maken het hun nog altijd lastig om te excelleren, aldus de Echo Foundation.

Nieuwe opleiding: International Executive Master of Auditing (IEMA)

De VU, de Universiteit van Maastricht en de University of Florida zijn een samenwerkingsverband aangegaan waarbinnen zij de opleiding International Executive Master of Auditing aanbieden. Dit programma leidt studenten op voor een carriere in auditing en is vooral bedoeld voor studenten die al een basisopleiding in accounting en auditing hebben en die al een functie hebben als auditor. Het programma zal in oktober 2012 van start gaan. Voor meer informatie zie: www.iema-edu.org

Wouter de Vries jr. in top vijf van managementboek.nl

Blauwe BananenMarketingdocent Wouter de Vries jr. staat met zijn nieuwe boek Blauwe Bananen in de top vijf van managementboek.nl. In het boek staat de creatie van unieke kernvaardigheden en onderscheidend vermogen door dienstverleners centraal. Waar wil de organisatie in uitblinken en wat neemt de klant hiervan waar. Wouter de Vries jr. is, tezamen met VU-docent Piet van Helsdingen al jaren bekend door het boek Dienstenmarketing management, dat al zeventien jaar toonaangevend is binnen het hbo/wetenschappelijk onderwijs.

Wout Dullaert benoemd tot hoogleraar Logistiek

Dullaert, W.E.H.Wout Dullaert is begonnen per 1 maart 2012. Professor Wout Dullaert is afkomstig van de Universiteit van Antwerpen en is hoofd geworden van de sectie Logistiek van de afdeling Information, Logistics and Innovation. Wout heeft goede samenwerkingsverbanden met de Nederlandse en internationale onderzoeksgroep Logistiek en volgt in zijn functie Ad van Goor op.

Best Student Award PGO Management Consultant voor Wicher Schönau

Wicher Schönau, vastgoedadviseur bij Twynstra Gudde, heeft de Best Student Award van de postgraduate opleiding Management Consultant gewonnen. Hij kreeg de prijs voor zijn scriptie naar de invloed van menselijk gedrag binnen gemeentelijke bouwprojecten. Wicher Schönau neemt de Best Student Award van de postgraduate opleiding Management Consultant in ontvangst uit handen van professor Joep Bolweg tijdens de diploma-uitreiking op 2 februari jl. Hij krijgt de prijs voor zijn artikel The soft stuff is always harder than the hard stuff, een literatuurverkenning naar de invloed van menselijk gedrag op de besturing van gemeentelijke bouwprojecten. Bovendien is Ir. Wicher Schönau cum laude geslaagd voor de PGO Management Consultant.

Wicher Schonau

Eric Alkema wint de Anton Dreesmann Scriptieprijs

Tijdens het jaarcongres vrijdag 20 januari 2012 is de winnaar bekend gemaakt van de Rabobank Anton Dreesmann Scriptieprijs. Winnaar van de scriptieprijs is Eric Alkema, die het online winkel gedrag onderzocht en concludeerde dat een online winkelwagen meer is dan een verzamelplaats voor de te kopen producten. Hij heeft de prijs gewonnen met zijn scriptie Navigational patterns and shopping cart abandonment behavior. Zijn scriptiebegeleider was Feray Adiguzel van de afdeling Marketing.

De afdeling Ruimtelijke Economie heeft 6 postdocs verworven in het VERDUS-programma van NWO

De volgende drie onderzoeksprogramma’s zijn gehonoreerd:

  • Analysing and Exploring Sustainable Urban Strategies (AESUS), Eric Koomen en Henk Scholten (twee postdocs van elk twee jaar)
  • Implications of Location Preferences of Highly Educated Workers for Spatial Development of Metropolitan Areas, Jan Rouwendal en Jasper Dekkers (1 postdoc van 1 jaar en 2 postdocs van 2 jaar)
  • Transit Oriented Development in the Randstad, Piet Rietveld (1 postdoc van 2 jaar)

Erik Mooi wint ISBM Award

Mooi, EAErik A. Mooi (Afdeling Marketing) en Stefan H.K. Wuyts (Koç University Istanbul) hebben deze prestigieuze prijs gewonnen van het ISBM (Institute of the Study of Business Markets) van de Penn State University. De ISBM was opgericht in 1983 en heeft tot doel onderzoek en onderwijs in business-to-business marketing en sales te verspreiden binnen academia. Daarbij wil de ISBM de toepasbaarheid van
business-to-business marketing en sales in het bedrijfsleven verbeteren. Het instituut wordt ondersteund door meer dan 70 bedrijven, inclusief Cisco, Deloitte, IBM, SAP en UBS.

Philip Stork benoemd tot hoogleraar Financiële markten en instrumenten

Stork, P.Prof. dr. P.A. (Philip) Stork is per 1 januari 2012 benoemd tot hoogleraar Financiële markten en instrumenten aan de School of Business and Economics. Philip Stork is werkzaam bij de Postgraduate opleiding VBA Investment Management. Stork studeerde econometrie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), waar hij ook promoveerde. Daarna werkte hij bij MeesPierson (later Fortis), laatstelijk als Managing Director Investment Banking, met verantwoordelijkheid voor sales, trading en research in obligaties, aandelen en derivaten. Tussen 2000 en 2005 was hij in de directie van Van der Hoop Bankiers verantwoordelijk voor de Dealing Room activiteiten en de Treasury. Van 2002 tot 2006 was hij part-time hoogleraar aan de EUR. In 2006 en 2007 heeft hij projecten gedaan voor het Europees Parlement en voor IMC in Sydney. Van 2007 tot 2010 was hij Visiting Professor aan Massey University in Nieuw Zeeland. Hij is nu hoogleraar bij de Vrije Universiteit en academisch coördinator van de Investment Management opleiding. Hij geeft daarnaast les aan Duisenberg School of Finance en publiceert regelmatig in academische tijdschriften.