Première van Boom Bust Boom

Economie is niet alleen rationeel”

boombustboom

Op 10 maart 2015 vond de university premiere plaats van de film Boom Bust Boom in de Aula van de VU. De film werd gemaakt doorTheo Kocken, hoogleraar risicomanagement aan de School of Business and Economics, samen met Terry Jones – bij velen bekend van Monty Python. Het thema van de film centreert zich rond de vraag waarom we toch steeds opnieuw in economische crises terecht komen. Leren we dan niets uit de geschiedenis?

Boom Bust Boom is toegankelijk voor een breed publiek. De economische inzichten van Daniel Kahneman, Robert J. Shiller, Hyman Minsky en Paul Krugman over de ‘boom bust boom cycle’ worden afgewisseld met animaties en poppenspelen à la The Muppets. Ook acteur John Cusack zien we in de film voorbijkomen. De film begint bij de tulpenbolleninflatie in de 17e eeuw, behandelt alle hierop volgende crises, en eindigt in het hier en nu.

Wat bewoog Theo Kocken en Terry Jones tot het maken van deze film? Kocken: “De gewone man is direct of indirect de dupe van financiële crises. Het is van cruciaal belang dat het grote publiek weet wat er fout ging, en wat er gedaan kan worden om een volgende crisis te voorkomen”. Terry Jones: “Ik wilde meteen meedoen aan dit project toen ik ontdekte dat studenten economie leren dat financiële crises gewoon niet voorkomen.” Hij hoopt met de film het debat aan te zwengelen over hoe we het economische systeem kunnen aanpassen aan de menselijke natuur. Theo Kocken wil met Boom Bust Boom de aandacht vestigen op de noodzaak voor een betere afstemming van universitair onderwijs op de realiteit. Economie is niet alleen rationeel, betoogt de film. Economie heeft alles te maken met mensen, en met menselijk gedrag. Kocken vindt dan ook dat behavioral finance een veel prominentere rol zou moeten hebben in het economisch onderwijs.

boombust2

Terry Jones en Theo Kocken

 

Na afloop van de film volgde een debat onder leiding van Ad Verbrugge. Frank van der Duyn Schouten (Rector Magnificus VU), Lex Hoogduin (hoogleraar Monetaire Economie aan de Universiteit van Amsterdam), Henriëtte Prast (hoogleraar Persoonlijke Financiële Planning aan de Universiteit van Tilburg), André Lucas (hoogleraar Finance aan de VU), en Remco Zwinkels (Universitair Hoofddocent van de afdeling Finance aan de VU) spraken over de top-down-economie en de houdbaarheid van economische modellen.

Tegelijkertijd met de film Boom Bust Boom ging ook het online project BoomBustClick (link naar: http://www.boombustclick.com). Het doel van de website is het vergroten van het bewustzijn rondom de ‘boom and bust cycle’.

Wilt u de film ook bekijken? Stuur dan een mail naar Boombustclick@gmail.com

Preview van de film (link naar: http://www.boombustclick.com/thefilm.php)
Foto’s bekijken (link naar: https://www.flickr.com/photos/feweb-vu/sets/72157651316802645)