Nieuws


Albert Menkveld wint NYSE Euronext Capital Markets Best Paper Award
Albert Menkveld (hoogleraar Finance) heeft de NYSE Euronext Capital Markets Best Paper Award gewonnen, met zijn paper ‘Should Fast-Moving Capital in Crowded Trades Be Avoided?’. De prijs is 26 juni uitgereikt in Amsterdam. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een “outstanding finance paper” dat finance inzichtelijk probeert te maken.
Paper: Should Fast-Moving Capital in Crowded Trades Be Avoided?

Best paper award voor Roland Speklé en Frank Verbeeten
Roland Speklé (Nyenrode Business Universiteit) en Frank Verbeeten (FEWEB-EMFC programma & ARCA) hebben de David Solomons Prize gewonnen. Ze ontvingen deze prijs voor hun artikel  ‘The use of performance measurement systems in the public sector: effects on performance’,  dat in het tijdschrift  Management Accounting Research is verschenen ( Volume 25, Issue 2, 2014, pp 131-146).
Meer informatie over de prijs: David Solomons Prize.

Opnieuw puzzelen met econometrist Tijms in The New York Times
Henk Tijms lijkt een van de vaste leveranciers te worden voor de wiskundige puzzel in The New York Times. Na Dropping Balls into Bins en Devil’s Penny stond de emeritus hoogleraar Econometrie weer met een puzzel in de krant.  De nieuwe hersenkraker heet Boys and Girls in New Clothes en draait om een probleem met een oplossing die tegen je intuïtie in gaat. Eigenlijk zijn het twee wiskundige problemen. Er is zelfs een bonusvraag die het probleem nog gecompliceerder lijkt te maken.

De oplossing is echter geen kwestie van kansberekening, zegt Henk Tijms. Het gaat meer om wiskundige logica. “Als je kansrekening met studenten behandelt, kun je ze beter niet meteen zulke vraagstukken voorleggen,” zegt hij. “Door onduidelijke formuleringen van zulke problemen gaan ze twijfelen aan hun eigen ‘probabilistic intuition’.”

VU-student beste student-ondernemer ter wereld
Steinar Henskes, student aan onze Schoolis in Washington D.C. verkozen tot de beste student-ondernemer ter wereld. Het bedrijf van de 24-jarige maakt lasers waarmee vogels in de buurt van een luchthaven kunnen worden verjaagd. Henskes won met z'n uitverkiezing 20.000 dollar (18.500 euro).  Er deden zo'n 2.000 studentondernemers uit 38 landen mee aan de wedstrijd van de Entrepeneurs' Organization (EO) Global Student Entrepeneur Awards (GSEA).   

Uitreiking Van Dantzigprijs
Op 26 maart 2015 is de prestigieuze Van Dantzigprijs, de hoogste Nederlandse prijs in de Statistiek en Mathematische Besliskunde, uitgereikt aan voormalig VU-student Bert Zwart. Bert Zwart studeerde in 1997 cum laude af in de Econometrie en Operationele Research bij professor Henk Tijms. Hij was deeltijd hoogleraar bij de afdeling Wiskunde van de Vrije Universiteit, en is tegenwoordig werkzaam op het Centrum Wiskunde & Informatica in Amsterdam. Bert Zwart ontving de prijs voor zijn werk aan onder dynamic pricing, modellen voor opstoppingen op internet en op de weg, en betrouwbaarheid van energienetwerken.

Bart de Jong en Christopher Wickert winnen Best Paper Awards
Bart de Jong (UHD M&O) heeft de Best Paper Award  gewonnen van de Organizational Behavior Division en Christopher Wickert (UD M&O) heeft de Best Paper Award gewonnen van de Social Issues in Management Division van de the Academy of Management Annual Meeting. Papers die deze prijs winnen horen tot de top 10% van alle ingediende papers. Het artikel van Bart de Jong is getiteld "Trust and Team Performance: A Meta-Analysis of Main Effects, Contingencies, and Qualifiers". Het artikel van Christopher Wickert is getiteld “Managerial Struggles during Practice Implementation: The Case of Corporate Social Responsibility”.

Marloes Theuns wint SCHIB-award 2015
Marloes Theuns, studieadviseur bij de School heeft onlangs de SCHIB-award gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks aan de VU uitgereikt aan een medewerker die zich bijzonder ingezet heeft voor een student met een beperking. Volgens de nominerende student heeft Theuns altijd oprechte interesse en bezorgdheid getoond. “Zij heeft mij in zeer moeilijke perioden in mijn leven meegemaakt. Elke keer als ik een gesprek met haar had, voelde ik me daarna stukken beter."  Marloes Theuns: "Ik vind het bijzonder om genomineerd te zijn en de SCHIB-award te winnen. Het is heel fijn om deze waardering vanuit een student te krijgen. De award krijgt een mooie plek op mijn bureau."   

VU team wint StrICTly for Business wedstrijd
Dit jaarlijks terugkerende evenement is een IT business case challenge waarbij organisaties samenwerken met universiteiten (www.strictlyforbusiness.nl). Deze organisaties zijn lid van het CIO Platform Nederland. In deze wedstrijd moet een echte business case worden opgelost  door een groep van vijf studenten, een hoogleraar en twee jonge IT professionals.
Meer informatie over dit  evenement en de wedstrijd of deze video.
De studenten Information and Knowledge Management die hier aan meededen waren
Rozemarijn Burger, Mathieu Govaarts, Camille van der Harten, Iris Mathijssen en Loek van ’t Veer

GfR Böventer Prize voor Martin Adler
Martin Adler (PhD bij Ruimtelijke economie) heeft de GfR Böventer Prize gewonnen voor zijn presentatie over “Does public transport reduce car travel externalities?”  De prijs werd uitgereikt tijdens de 49ste Gesellschaft fuer Regionalforschung GfR Conference in Igls, Oostenrijk en wordt uitgereikt aan een jonge auteur met de beste presentatie.   Amsterdam als start-up-stad wint Grit Project Het Grit Project: een weekend van intensieve samenwerking, ondernemerschap en het ontwikkelen van creatieve en onverwachte oplossingen. De spannende finale is gewonnen door het team dat zich boog over het vraagstuk ‘Amsterdam profileren als start-upstad’ van StartupAmsterdam.

Het team overtuigde de jury met de sterke focus om bezoekers en bewoners van de stad Amsterdam laagdrempelig kennis te laten maken met start-ups en te informeren, met behulp van cultuur, gevestigde start-ups en online tools. Het idee scoorde onder meer hoog op originaliteit en haalbaarheid, aldus de jury.
In het weekend van 27 februari was Studio HvA het domein van de deelnemers van de derde editie van het Grit Project. Het Grit Project is een initiatief van het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE) in samenwerking met de Gerrit Rietveld Academie. In totaal kregen zes teams advies van ervaren coaches en namen deel aan workshops zoals Business Model Canvas, samenwerken en pitchen om zo tot het beste resultaat te komen. 
De zes teams presenteerden hun ideeën voor de opdrachtgevers, de jury en andere aanwezigen. De jury, bestaande uit Enno Masurel (VU), Steven Tan (IXA) en Mireille Reuling (deelnemer Grit Project 2013), had de moeilijke taak om een keuze te maken uit de energiek neergezette pitches. De winnaars gingen naar huis met een beker en een workshop naar keuze. Veel indruk maakte ook het team dat in opdracht van de Amsterdam Economic Board nieuwe ideeën aandroeg voor de innovatieve en duurzame campus tussen Nieuw Vennep en Hoofddorp.

Duisenberg school of finance gaat op in honours programma UvA/VU
Het opleidingsprogramma van de Duisenberg school of finance (DSF) integreert per 1 september 2015 met het honours programma van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU).

Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de gezamenlijke ambitie van de drie scholen om in Amsterdam hoogwaardig onderwijs te verzorgen op het gebied van finance. Kenmerkende elementen van de huidige programma’s van de Duisenberg school of finance – zoals de aansluiting op en samenwerking met de financiële sector – maken deel uit van het honoursprogramma, dat het Duisenberg Honours Programme gaat heten.
“Sinds 2008 heeft Duisenberg school of finance ruim 400 studenten opgeleid, die hun weg hebben gevonden naar de financiële sector. Duisenberg-alumni zijn werkzaam op sleutelposities op het gebied van banking, corporate finance, financiële markten, M&A, regulering en risk management”,  vertelt Dirk Schoenmaker, decaan van Duisenberg school of finance.
Hoewel de Duisenberg school of finance – ondanks het uitdagende economische klimaat – de studentenaantallen heeft weten te verdrievoudigen, blijkt de schaalgrootte onvoldoende om de komende jaren zelfstandig te kunnen voortbestaan. Door integratie zal wel de optimale schaal bereikt worden. De financiële sector zal het Duisenberg Honours Programma de komende jaren intensief blijven ondersteunen.
“Studenten die zich willen inschrijven voor het studiejaar 2015-2016 kunnen hun opleiding volgen bij de UvA of de VU”, licht Dirk Schoenmaker toe. “Voor de huidige studenten van de Duisenberg school of finance verandert er niets; zij zullen het programma afronden zoals voorzien.”

NWO beurs voor KIN Onderzoeksgroep
De KIN groep van de afdeling Informatiekunde, Logistiek en Innovatie heeft een NWO beurs ontvangen voor hun onderzoek “Crossover collaboration for digital innovation”. Dit onderzoek zal zich richten op de ontwikkeling van digitale innovaties die heterogene partners uit verschillende disciplines en sectoren nodig hebben om samen te werken, bijvoorbeeld onafhankelijke modeontwerpers en geïnstitutionaliseerde energiebedrijven, technologie en kunst. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door Marleen Huysman en Hans Berends van de afdeling ILI samen met onderzoekers van dezelfde afdeling (Fleur Deken, Maura Soekijad en Frans Feldberg) en met onderzoekers van de TU Delft (Dirk Snelders, Gerda Gemser and Maaike Kleinsmann). Een aantal promovendi zal op dit onderzoek worden aangesteld. Het onderzoek wordt verder uitgevoerd in samenwerking met Bedrijven (Philips Design, Agu en de Waag Society).


Promoties

De volgende promoties hebben het afgelopen half jaar plaatsgevonden aan de School:

Dietz, C. (31 maart 2015). Hierarchies, communication and restricted cooperation in cooperative games.VU Vrije Universiteit (174 pag.) (Amsterdam: Tinbergen Institute). Prom./coprom.: prof. dr. ir. G. van der Laan & dr. J.R. van den Brink.

Dijk, J.J. (2 juli 2015). On the efficiency and effectiveness of policy instruments for the procurement of environmental services.VU Vrije Universiteit (214 pag.) (Amsterdam: VU University). Prom./coprom.: prof. dr. D.P. van Soest & dr. ir. J.H. Ansink.

Estrada Porrua, F. (1 april 2015). A contribution to the study of the economic causes and consequences of climate change: An interdisciplinary approach.VU Vrije Universiteit (533 pag.). Prom./coprom.: prof. dr. R.S.J. Tol, dr. E. Papyrakis & prof.dr. P. Perron.

Gheasi, M. (14 Januari 2015). Social Economic Aspects of the Diaspora World.VU Vrije Universiteit (335 pag.) (Amsterdam: VU University). Prom./coprom.: prof. dr. P. Nijkamp & prof. dr. P. Rietveld.

Gosens, T.C.A.P. (2 maart 2015). The Value of Recreational Areas in Urban Regions.VU Vrije Universiteit (204 pag.) (Amsterdam: Tinbergen Institute). Prom./coprom.: prof. dr. P. Rietveld & prof. dr. J. Rouwendal.

Gubins, S. (9 februari 2015). Information Technologies and Travel. VU Vrije Universiteit (150 pag.) (Amsterdam: Tinbergen Institute). Prom./coprom.: prof. dr. E.T. Verhoef & dr. T. de Graaff.

Hayat, R. (26 juni 2015). Essays on Shariah Compliant Stocks. VU Vrije Universiteit (204 pag.) (Amsterdam: VU University). Prom./coprom.: prof. dr. F.A.G. den Butter.

Kobus, M.B.W. (9 januari 2015). Economic Studies on Public Facility Use. VU Vrije Universiteit (160 pag.) (Amsterdam: Tinbergen Institute). Prom./coprom.: prof. dr. P. Rietveld & prof. dr. J.N. van Ommeren.

Kolbe, L.M. (1 juni 2015). The mindset of the R&D professional. Decision making in innovative contexts.VU Vrije Universiteit (203 pag.) (Amsterdam: Amsterdam Business Research Institute). Prom./coprom.: prof. dr. ir. B.A.G. Bossink & prof. dr. A.P. de Man.

Marc, L.M. (17 april 2015). The Impact of Aid on Total Government Expenditures.VU Vrije Universiteit (116 pag.) (Amsterdam: Tinbergen Institute). Prom./coprom.: prof. dr. J.W. Gunning & prof. dr. C.T.M. Elbers.

Mesters, G. (16 januari 2015). Essays on Nonlinear Panel Time Series Models.VU Vrije Universiteit (257 pag.) (Amsterdam: Tinbergen Institute). Prom./coprom.: prof. dr. S.J. Koopman & prof. dr. C.C.J.H. Bijleveld.

Ossenkop, C. (4 maart 2015). What you see is what you get!? Looking into ethnic diversity and professional careers in Dutch organizations.VU Vrije Universiteit (340 pag.) (Amsterdam: Amsterdam Business Research Institute). Prom./coprom.: prof. dr. P.G.W. Jansen, prof. dr. H. Ghorashi & dr. C.J. Vinkenburg.

Polat, T. (23 januari 2015). Active Aging in Work. VU Vrije Universiteit (164 pag.) (Amsterdam: Amsterdam Business Research Institute). Prom./coprom.: prof. dr. P.G.W. Jansen & dr. P.M. Bal.

Ridderstaat, J.R. (13 januari 2015). Studies on Determinants of Tourism Demand Dynamics in a Small Island Destination.VU Vrije Universiteit (335 pag.) (Amsterdam: VU University). Prom./coprom.: prof. dr. P. Nijkamp & R.R. Croes.

Silva Montalva, H.E. (8 april 2015). Airport pricing policies. Airline conduct, price discrimination, dynamic congestion and network effects. VU Vrije Universiteit (217 pag.) (Amsterdam: Tinbergen Institute). Prom./coprom.: prof. dr. E.T. Verhoef & dr. V.A.C. van den Berg.

Weijde, A.H. van der (8 april 2015). The Industrial Organization of Transport Markets. Modeling, Pricing, Investment and Regulation in Rail and Road Networks.VU Vrije Universiteit (133 pag.) (Amsterdam: Tinbergen Institute). Prom./coprom.: prof. dr. E.T. Verhoef & dr. V.A.C. van den Berg.

Zoican, M.A. (8 juni 2015). Financial System Architecture and Intermediation Quality.VU Vrije Universiteit (149 pag.) (Amsterdam: Tinbergen Institute / Duisenberg School of Finance). Prom./coprom.: prof. dr. A.J. Menkveld.

Meer publicaties van de School zijn te vinden op de website van de onderzoeksprogramma’s: http://www.feweb.vu.nl/nl/onderzoek/research-programmes/index.asp