Postgraduate opleiding ‘VBA Investment Management’ biedt een online programma voor MiFiD examens

Postgraduate opleiding ‘VBA Investment Management’ biedt een online programma voor MiFiD examens

In 2018 ging de nieuwe Europese richtlijn voor de financiële sector, MiFiD II, van kracht. Medewerkers van beleggingsondernemingen die klanten informeren of adviseren over beleggen moeten voor het einde van het jaar voldoen aan de strenge opleidingseisen van deze Europese beleggingsrichtlijn, opgelegd door de Europese toezichthouder ESMA. De Postgraduate opleiding ‘VBA Investment Management’ zag hierin een kans en ontwikkelde als enige opleiding in Nederland een volledig online programma. Dit bleek een doorslaand succes.

Postgraduate


Tom Steenkamp, Bestuursvoorzitter van het Centre for Executive Education, vertelt over hoe het programma tot stand kwam: ’We hebben goede contacten met DSI (een soort certificeringsinstituut voor de beleggingssector) en kwamen samen tot de ontdekking dat er een behoefte was om iets te ontwikkelen waarmee medewerkers compliant zijn aan de nieuwe richtlijn. Op dat moment hebben we besloten om met onze kennis en kunde een examen te maken op basis van de eisen van DSI inclusief een aangesloten programma.’ 

Voor het programma werkt de opleiding samen met een softwarebedrijf, een examen-instituut en een bedrijf die de video’s maakt. Tom Steenkamp: ‘Voor het examen hebben we een deal gesloten met een examen-instituut waar deelnemers op meerdere plekken in Nederland het examen kunnen afleggen. Ze kunnen online aangeven waar en op welk tijdstip ze dit willen doen.’

Bedrijven als Robeco, Nationale Nederlanden Investment Partners, Van Lanschot Kempen, InsingerGilissen, APG en Achmea hebben het online programma ingekocht voor hun medewerkers en inmiddels doen er al meer dan 800 deelnemers mee.  

De deelnemers hebben keuze uit drie type opleidingen, afhankelijk van hun vooropleiding.  Elke les bestaat uit literatuur, een introductievideo, diverse video’s met uitleg en een aantal oefenvragen. Het programma biedt ook een oefenexamen. Zodra de deelnemer klaar is voor het examen kan hij of zij zich online inschrijven voor een examen in de buurt.

Collega-bestuurder Tom Loonen vult aan: ‘Het is voor ons een prachtige testcase geworden om te bezien of dit soort opleidingen aanslaat in de financiële sector. Met deze ervaring kunnen we nu nieuwe concepten bedenken en ontwikkelen!”. 

De portal is te vinden onder www.mifidschool.nl.

Meer informatie over VBA Investment management