Interview met student: Pepijn Priessen

“Het is leuk om te zien hoe theorie vanuit de studie terug komt in de praktijk”

Door: Iris Visser

Pepijn PriessenPepijn is van nature ambitieus en leergierig. De discipline en doelgerichtheid die hij ontwikkeld heeft tijdens zijn topsportcarrière als langebaanschaatser, in combinatie met zijn perfectionistische instelling, zorgt voor zijn drive om het beste uit zichzelf halen, elke dag opnieuw. Na terugkomst van een exchange in Singapore heeft Pepijn besloten zich verder te ontwikkelen bij ASML in Veldhoven.

ASML Holding N.V. is een Nederlands hightechbedrijf dat zich toespitst op de productie van chipmachines. Met een dual listing aan zowel de AEX als de NASDAQ, een beurswaarde van ruim €75 miljard[1] en een marktaandeel van meer dan 80% is het een wereldspeler op het gebied van technologie en innovatie.

Kun je iets vertellen over jouw keuzeproces om stage te gaan lopen?
Tijdens mijn exchange in Singapore ondervond ik dat het daar heel normaal is om stage te lopen tijdens de studie. In sommige studies is het daar zelfs een verplicht onderdeel van de bachelor. Het studiejaar is zo ingericht dat studenten een langere zomer hebben waarin het gebruikelijk is om stage te lopen. Dit vond ik een interessant gegeven en deed me realiseren dat het ook voor mij een nuttige ervaring zou kunnen zijn. Dit vermoeden werd versterkt toen ik tijdens het solliciteren voor een stage merkte dat een gebrek aan praktijkervaring (bijbaantjes daargelaten) in mijn nadeel werkte.

Nadat je had besloten om een stage te gaan doen, hoe ben je toen gaan zoeken?
Via vacaturesites en de ‘werken bij’ pagina’s van bedrijven ben ik op zoek gegaan naar interessante vacatures. Nadat ik mijn cv in een nieuw jasje gestoken had, heb ik op meerdere vacatures gesolliciteerd en uiteindelijk gekozen voor ASML. Hoewel ik in eerste instantie zocht naar een zomerstage, is het een fulltime stage van zes maanden geworden: dit was een kans die ik niet kon laten lopen.

Waarom heb je gekozen voor ASML?
ASML is wereldwijd marktleider onder de chipmachinefabrikanten en, mijns inziens, Nederlands’ trots op het gebied van technologie. Het bedrijf heeft goud in handen nu de wereld in moordend tempo digitaliseert en elk apparaat een chip heeft of er een zal krijgen. Daarnaast is ASML een productiebedrijf waardoor het mij de kans geeft om inzicht te krijgen in het complete scala aan bedrijfsprocessen. Hoewel ik als stagiair binnen de afdeling Corporate Treasury opereer, krijg ik toch informatie mee over het reilen en zeilen van andere afdelingen. Het lijkt mij geen overbodige luxe om een gevoel te hebben voor wat bedrijfsonderdelen als inkoop, productie, verkoop en shipment in de praktijk inhouden.

Wat heeft jouw stage je tot nu toe gebracht?
Op mijn afdeling wordt permanent met stagairs gewerkt, waarbij de vorige intern de nieuwe inwerkt. Je bent onderdeel van het team en krijgt gedurende de stage meer verantwoordelijkheid. Naast praktijkervaring brengt de stage mij vooral kennis over onderwerpen die nauwelijks aan bod zijn gekomen tijdens de studie. Denk hierbij aan de inrichting van de juridische bedrijfsstructuur, interne financiering en relatiemanagement met banken en andere stakeholders. Verder is het leuk om te zien hoe theorie vanuit de studie terug komt in de praktijk, bijvoorbeeld op het gebied van hedging en investment management.

Hoe heb jij jezelf ‘verkocht’ aan ASML?
Een juiste voorbereiding is essentieel omdat het niet alleen jouw interesse in het bedrijf toont, maar ook omdat je een interessanter sollicitatiegesprek kunt voeren. Ik heb de meest recente jaarverslagen doorgenomen, het nieuws van de afgelopen twee jaar gelezen en voor mijzelf op een rij gezet waarom ik specifiek voor ASML gekozen had. Verder werd gewaardeerd dat ik op eigen initiatief stage wilde lopen, los van studie. Voeg hieraan toe de intentie om naar de omgeving van Veldhoven te verhuizen en de term ‘gemotiveerd’ wordt concreet.

Heb je competenties gemist in jouw opleiding die je wel nodig hebt voor deze functie?
Mijn studie is relatief eenvoudig opgebouwd: twee vakken per periode met elk een eindtoets en een tussentoets of groepsopdracht. Tijdens de stage merk je dat deze structuur grotendeels wegvalt en er altijd meerdere projecten naast elkaar lopen met verschillende deadlines en aandachtspunten. Zeker wanneer je met veel details en verschillende documenten werkt is het belangrijk alles helder op een rijtje te hebben.

Heeft jouw stage nu invloed op het keuzeproces voor jouw masteropleiding en verdere toekomst?
Ja, absoluut. Economie en Bedrijfseconomie is zeer breed en bevat vele deelgebieden die ik allemaal interessant vind. Deze stage geeft mij de kans om niet alleen meer over deze gebieden te leren, maar er in de praktijk ook mee te werken. Dan blijken sommige gebieden toch een stuk leuker dan andere. Zelf ben ik erachter gekomen dat ik enorm opleef zodra investeringen en financiële markten een rol spelen. Kortom, het helpt mij om het keuzegebied te beperken en gerichter te zoeken naar mogelijkheden in de toekomst, zowel voor studie, stage als werk.

Wat zijn jouw ambities en dromen?
Allereerst wil ik cum laude slagen voor mijn bachelor. Omdat ik naast mijn stage een half studieprogramma volgde, heb ik momenteel nog één vak en mijn scriptie open staan. Volgend studiejaar zal ik deze openstaande posten samen met een tweede minor, Applied Econometrics, afronden. Als de kans zich voordoet hoop ik mijn scriptie bij een bedrijf te schrijven. Daarna ben ik van plan om het Duisenberg Honours Programme in Quantitative Risk Management te volgen, eveneens aan de Vrije Universiteit. In de verre toekomst zou ik graag teruggaan naar één van de vier Asian Tigers om daar voor een big corporate of financiële instelling te werken.

Waarom in Azië?
De cultuur en de mensen spreken mij erg aan. Singaporezen hebben bijvoorbeeld een heel andere inborst dan wij Nederlanders: ze zijn bescheiden, hardwerkend en trots op hun land. Het fijne aan Singapore is dat alles werkt zoals het moet werken en bovendien efficiënt geregeld is, iets waar ik veel waarde aan hecht. De samenleving is moderner dan hier in Nederland, de straten zijn brandschoon en het is er extreem veilig. In Nederland geldt vaak ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Singapore is compleet het tegenovergestelde: groots, vol grandeur en allure. Tegelijkertijd viel me op dat de mensen een stuk vriendelijker en respectvoller met elkaar omgaan. Het land laat zien dat groepen van verschillende afkomst wel degelijk in harmonie kunnen samenleven.

Kun je tot slot nog een tip geven aan medestudenten?
Kies bewust voor een stage, niet alleen omdat het goed op je cv staat. De invulling van je stage draagt mede bij aan het succes en de toegevoegde waarde ervan. Het is daarom van belang dat het bedrijf waar je stage loopt betrokken is bij jouw persoonlijke ontwikkeling. Zo houdt mijn leidinggevende bij ASML in de gaten of de huidige taken voldoende uitdaging bieden en of we het maximale uit mijn stage halen.

1 Dit is de waarde van 11 juni jl.

Curriculum Vitae
Pepijn Priessen
2018 – Intern Treasury Operations, ASML
2017 – Exchange Minor, Singapore Management University
2015 – Bachelor Economie en Bedrijfseconomie, Vrije Universiteit
2009 – Atheneum Economie en Maatschappij, Ashram College