Customizing Careers. De impact van een loopbaan op maat

05-06-2014

Aula

Invloed leidinggevende belangrijk bij loopbaansysteem afgestemd op levensfasen op loopbaansucces getalenteerde werknemers

M.C. van Kleef

Prof. dr. P.G.W. Jansen, prof. dr. D. Keuning, dr. C.J. Vinkenburg

School of Business and Economics

Business and Organisation

Promotie

Veel professionele dienstverlenende organisaties worstelen met hun huidige loopbaansysteem omdat veel getalenteerde werknemers vertrekken. Marco van Kleef onderzocht bij een Nederlandse professionele dienstverlenende organisatie de impact van de invoering van een loopbaansysteem afgestemd op levensfasen. Hij onderzocht een loopbaan op maat en welke rol de leidinggevende hier in speelt. In zijn onderzoek werden werknemers in staat gesteld hun profiel jaarlijks in overleg met hun leidinggevende aan te passen op vier dimensies. Uit zijn onderzoek blijkt dat de rol van de leidinggevende de invloed van een ondersteunend werk-thuis cultuur enigszins kan versterken op het gebied van meer bevlogenheid en lagere vertrekintenties.

Van Kleef toont aan dat het combineren van carrière en zorgtaken niet alleen een relevant vraagstuk is voor vrouwen maar ook voor mannen, met uiteenlopende gevolgen voor hun ambities en hun carrière. Hij concludeert dat werknemers met veel carrièrecompetenties baat hebben bij een opwaarts aangepast loopbaanprofiel. En oudere werknemers met een aangepast loopbaanprofiel in combinatie met een goede ondersteuning van de leidinggevende zijn meer bevlogen in hun werk.

Het onderzoek van Van Kleef is belangrijk voor iedereen die geïnteresseerd is in HR, loopbanen op maat, objectief en subjectief carrièresucces. Hij laat zien wat de kansen en knelpunten van de invoering van een loopbaansysteem afgestemd op levensfasen zijn en toont aan welke impact dit kan hebben op het loopbaansucces van werknemers.