Grote bedrijven belemmeren productiviteitsgroei

10-05-2021

15.45

Online

Firm Level Drivers of Productivity Growth

R. Bräuer

prof.dr. E.J. Bartelsman, prof.dr. S. Müller

School of Business and Economics

Economie

Promotie

Grote bedrijven belemmeren de totale groei door uitvinders weg te halen bij bedrijven die aan ontwrichtende innovatie doen. Dat blijkt uit het onderzoek van econoom Richard Bräuer.

Hij onderzocht hoe bedrijven en uitvinders elkaar vinden om samen onderzoek te doen en waarom bedrijven onderzoek doen. Zijn onderzoek bestaat uit 3 studies waaruit hij concludeerde dat onderzoek mogelijk te weinig wordt voorzien door de markteconomie, terwijl het de potentie heeft om de technologieën die we gebruiken radicaal te veranderen.

Bräuer ontdekte dat grote bedrijven hun technologische voorsprong hebben vergroot ten opzichte van de rest van de bedrijven en dat de toenemende concurrentie met opkomende economieën niet leidt tot aanvullend onderzoek in Duitse productiebedrijven. Hij legt met zijn onderzoek de prikkels bloot die bedrijven en uitvinders ertoe aanzetten sneller te innoveren met als doel de economische groei te vergroten. De belangrijkste afweging is dat toenemende concurrentie gunstige effecten kan hebben op de groei, ook al dalen de winsten van innoverende bedrijven.

Bräuer maakte gebruik van micro-econometrische analyse om te onderzoeken waarom bedrijven innoveren en economische theorie om deze beslissingen te koppelen aan macro-economische uitkomsten.

Livestream: https://www.youtube.com/channel/UCnN8TaVYe83472ewz9CH9HA