Erik Verhoef wil met app files terugdringen

Hele volksstammen staan in Nederland elke ochtend in de file; hoe lossen we dat op?

22-06-2018 | 13:00

Meer asfalt aanleggen zal niet gaan werken. Mensen stimuleren om elektrisch te gaan fietsen en meer fietssnelwegen aanleggen? Rekeningrijden invoeren?

Hoogleraar vervoerseconomie Erik Verhoef: “We weten al sinds decennia dat een financiële prikkel werkt om files tegen te gaan. Veel Europese steden kennen allang een vorm van rekeningrijden en met succes. Het autogebruik in de spits is teruggedrongen. In Nederland lukt het echter maar niet om politiek draagvlak te creëren, waardoor het rekening rijden er hier keer op keer niet doorheen komt.”

Verhoef heeft een mogelijke oplossing. Hij werkt nu aan een financiële prikkel waarbij mensen meer keuze krijgen tussen geld verdienen of uitgeven aan de auto. Vorig jaar namen zo’n vijfhonderd Rotterdamse automobilisten deel aan zijn online experiment met het onderling verhandelen van parkeerrechten. 

Tijdens de uitzending van Brandpunt legt Verhoef uit welke oplossing hij heeft bedacht om het fileprobleem terug te dringen. Erik Verhoef is hoogleraar Vervoerseconomie en leidt de afdeling Ruimtelijke Economie.