Lauren Waardenburg doet onderzoek naar ‘predictive policing’

‘Ik heb in een paar maanden meer gezien dan menigeen in een heel mensenleven’

05-04-2019 | 15:22

Algoritmes. Een hot topic voor bedrijven en organisaties, want is het niet handig als je kunt voorspellen waar de pieken en dalen in de werkzaamheden binnen een organisatie liggen? En hoe verandert het gebruik van zulke algoritmes de bestaande werkzaamheden? PhD’er Lauren Waardenburg doet hier onderzoek naar binnen de Nationale Politie. 

Al 2,5 jaar en ruim 1500 uur doet Waardenburg onderzoek binnen de politie waarbij zij verschillende afdelingen ‘schaduwt’. Gedurende de laatste acht maanden rijdt zij fulltime mee, overdag en ‘s nachts tijdens de surveillance van politie Midden Nederland. Zij kijkt over de schouder van de agenten heen en kijkt wat de impact is van algoritmes op hun werk, beter bekend als ‘predictive policing’. Surveilleren ze extra op plekken waar criminaliteit vaker voorkomt en op tijden waarop bijvoorbeeld de meeste inbraken worden gepleegd? Het lijkt een voor de hand liggend gegeven, maar met hete hangijzers zoals ‘etnische profilering’ binnen politie is het een absolute noodzaak om eens grondig te onderzoeken wat nu de échte invloed van algoritmes op politiewerk is. 

Waardenburg kwam op het idee voor het onderzoek toen ze haar huidige promotor professor Marleen Huysman en copromotor dr. Anastasia Sergeeva vertelde over haar vooropleiding. “Ik heb altijd het voornemen gehad om te gaan studeren, maar op de eerste plaats stond een opleiding tot piloot en die heb ik dan ook gedaan. Ik ben iemand die van spanning houdt. Na zelf een aantal jaren als vlieginstructeur te hebben gewerkt, besloot ik alsnog de wetenschap in te gaan. Na een onderzoeksmaster Business in Society aan de VU Amsterdam wilde ik graag promoveren en bij voorkeur binnen een spannende context. Het idee van mijn promotor om mijn onderzoek toe te leggen op algoritmes en het effect hiervan op politiewerk sprak mij dan ook direct aan.”  

Het onderzoek dat Waardenburg doet is niet zonder risico. In tegenstelling tot andere onderzoekers gaat Lauren als etnograaf verder dan een analyse van incidenten of het zijn van een toeschouwer op afstand. Ze noteert nauwkeurig het exacte verloop van de incidenten die de agenten tijdens werk tegenkomen. Dat betekent ook de auto uit en rondlopen op een crimescene, met alle gevolgen van dien. “Ik heb in een paar maanden meer gezien dan menigeen in een heel mensenleven. Zo kreeg ik vorige maand binnen anderhalve week twee keer te maken met een dodelijk ongeval. Gelukkig is de nazorg binnen politie erg goed, maar ook mijn collega’s op de universiteit zorgen dat ik met beide benen op de grond blijf staan.” 

Deze maand rondt Waardenburg haar periode in het veld af voor verdere analyse van de onderzoekresultaten. Vanaf mei gaat zie hiervoor voor drie maanden naar University of Cambridge om samen te werken met professor Mark de Rond die gespecialiseerd is in onderzoek in zogenaamde “extreme contexts”. 

Waardenburg werkt bij het KIN Center for Digital Innovation. Eind augustus volgend jaar hoopt ze haar dissertatie af te ronden en de eerste resultaten van het onderzoek te publiceren.