Oratie Rob van Eijbergen: integriteit en kwaliteit van organisaties

Grote organisaties hebben er vaker mee te maken dan ze lief hebben: integriteitsschandalen. Hoe kun je integriteitsschendingen binnen organisaties voorkomen? Maak de medewerkers onderdeel van de organisatie-integriteit, aldus hoogleraar aan de VU, Rob van Eijbergen bij zijn oratie op 12 april 2019.

12-04-2019 | 14:47

Bestuurders die buiten hun boekje gaan, medewerkers die geld wegsluizen of vertrouwelijke informatie lekken naar de pers. Het zijn zomaar wat grepen uit scenario’s die regelmatig voorbijkomen. Organisaties willen uiteraard dit soort schendingen van integriteit voorkomen. Rob van Eijbergen stelt in zijn onderzoek dat, hoewel de natuurlijke neiging is om dan op zoek te gaan naar de schuldige, we eerder moeten kijken naar wat ervoor zorgt dat mensen in de context van een organisatie dergelijk gedrag vertonen.

Van Eijbergen kijkt in zijn onderzoek met name naar wat de oorzaken zijn op organisatieniveau, waarom organisatieleden gedrag van integriteitsschending vertonen en wat organisaties zouden kunnen doen om dergelijk gedrag te voorkomen. Daarmee ontneemt hij niet de verantwoordelijkheid van individuen voor hun keuzes, zowel goed als fout, maar legt hij die verantwoordelijkheid breder. “Maak duidelijk wat er van medewerkers wordt verwacht, organiseer een meldpunt voor misstanden, laat voorbeeldgedrag op alle niveaus zien en voer ook de dialoog en reflectie over de onderlinge groepsdynamiek”, zo zegt Van Eijbergen. Daarmee stelt hij dat een van de oplossingen om integriteitschendingen te voorkomen is om integriteit onderdeel van het reguliere werk te maken en medewerkers verantwoordelijk voor de resultaten van het werk. 

OratieRob I
Oratie Rob II
Oratie Rob III
Van Eijbergen is per 1 oktober 2018 benoemd tot deeltijdhoogleraar Integriteit en kwaliteit van organisaties. Zijn leerstoel richt zich op de kwaliteit en integriteit van organisaties binnen de context van zowel het (semi-)publieke als private domein. Hij is verbonden aan het Zijlstra Center, onderdeel van Executive Education van de School of Business and Economics, waar hij als docent optreedt in verschillende governance en leiderschapsopleidingen en verantwoordelijk is voor de maatwerk-programma’s voor publieke en non-profitorganisaties.

Download de oratie

Meer informatie over de leergang de Commissaris van Nu

Meer informatie over de opleiding Publiek Leiderschap