Efficiënter ondernemen dankzij genetische algoritmes

Wat kunnen entrepreneurs leren van genetische algoritmes, oftewel algoritmes met dezelfde uitgangspunten als natuurlijke selectie? Universitair Hoofddocent Organisatie en Ondernemerschap Elco van Burg en onderzoeker Stephen Zhang (University of Sydney) concluderen in hun onderzoek ‘Advancing Entrepreneurship As A Design Science’ dat ondernemers met behulp van algoritmes de principes van variatie, selectie en retentie kunnen toepassen om beter en efficiënter beslissingen te nemen.

22-08-2019 | 15:45

Artificial Intelligence is in het gebied van bedrijfsbeslissingen nog een redelijk onontgonnen gebied. De ontdekking dat het toepassen van algoritmes die zijn afgeleid uit de genetica ondernemers kan helpen komt echter niet uit de lucht vallen. “Het nabootsen van de natuur wordt al binnen veel processen gekopieerd. Een bewezen succesfactor in natuurlijke selectie ligt bijvoorbeeld in de aanwezigheid van diversiteit. Dat geldt ook voor ondernemers. Begin dan ook als entrepreneur niet met te weinig, maar zorg voor voldoende kennis, middelen en een variëteit aan contacten. Onderneem je bijvoorbeeld in het bankwezen, zorg dan naast contacten bij een financiële instelling voor een netwerk waar ook marketing, techniek en management zijn vertegenwoordigd.“

Van Burg hoopt met zijn bevindingen een tegengewicht te bieden aan starters op de markt die vaak de fout in gaan door te snel en te ondoordacht handelen. “Je ziet vaak dat ondernemers experimenteel te werk gaan. In de praktijk wordt getoetst wat werkt of niet werkt. Men springt van plan A naar B, terwijl een nieuwe aanpak tijd nodig heeft om zichzelf te kunnen bewijzen. Onze theorie vormt een leidraad in hoe lang je als ondernemer moet experimenteren met een nieuwe aanpak. Het geeft een entrepreneur een set aan beslissingsregels.”

Economisch wetenschappelijk tijdschrift ‘Small business and economics’ heeft het onderzoek van Van Burg en Zhang gepubliceerd. De publicatie is HIER terug te lezen.