Titus Galama ontvangt National Institutes of Health subsidie

National Institutes of Health (NIH) heeft Titus Galama, professor aan de School of Business and Economics, VU Amsterdam, een High Priority Short-Term Project Award (R56) toegekend. Deze subsidie wordt toegekend aan onderzoekers die een veelbelovende aanvraag hebben geschreven voor een één- of tweejarig project met hoge prioriteit.

17-12-2020 | 13:28

Een team van internationale onderzoekers, onder leiding van Titus Galama, krijgt een jaar NIH-financiering voor het project: Identifying gene-by-environment interplay in health behavior.

Roken, alcoholgebruik en zwaarlijvigheid zijn de drie belangrijkste oorzaken van vermijdbare ziekte en sterfte in de VS. In de afgelopen decennia hebben wetenschappers vooruitgang geboekt in het begrijpen van de omgevingsfactoren in gezondheidsgedrag. Bijvoorbeeld de rol van peergroups bij het beginnen met roken, en de rol van voedselprijzen en portiegroottes in de obesitas-epidemie. Het afgelopen decennium heeft ook een enorme toename laten zien in het begrijpen van genetische drijfveren van gezondheidsgedrag; door regulering van de eetlust, impulsbeheersing en nicotine-ontvangst.

Tot dusver waren deze onderzoekslijnen grotendeels gescheiden. Er is weinig bekend over de interactie tussen genen en de omgeving. Het doel van dit project is om deze interactie te analyseren. Titus Galama en zijn team proberen de hypothese te testen dat beschermende sociaaleconomische en beleidsomgevingen de effecten van risicovolle genetische varianten voor roken, alcoholgebruik en obesitas matigen. Bijvoorbeeld: is het effect van omgevingsrisicofactoren voor roken verschillend, afhankelijk van iemands nicotine receptorgenen? Hebben bepaalde milieu-ingrepen invloed op het ontwikkelen van obesitas?

De NIH financiert het eerste jaar van het project, waarin de deelnemers het potentieel van hun onderzoek kunnen laten zien. Het consortium is uitgenodigd om het voorstel voor een vijfjarige subsidie opnieuw in te dienen om hun initiële onderzoek voort te zetten.