Zelfvertrouwen ontwikkelen door emotionele flexibiliteit

Het zelfvertrouwen van medewerkers kan ontwikkeld worden door te bouwen aan emotionele flexibiliteit bij deze medewerkers. Dit blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam, IE University Madrid en Nyenrode Business Universiteit. Dat medewerkers een sterk ontwikkeld zelfvertrouwen hebben is belangrijk om ze bestand te laten zijn tegen de snel veranderende maatschappij. Emotionele flexibiliteit zorgt ervoor dat medewerkers en professionals beter om kunnen gaan met veranderingen en een sterke mentale gezondheid hebben.

15-10-2020 | 10:47

Gevolgen van veranderende maatschappij

Wereldwijd voelt een ruime meerderheid van werkende mensen zich niet betrokken bij zijn werk. Depressie, stress en andere problemen op het vlak van mentale gezondheid zijn de belangrijkste oorzaak van verzuim: burn-outs leveren bij elkaar miljoenen werkdagen en miljarden euro’s aan productiviteitsverlies op.

Zelfvertrouwen is essentieel voor medewerkers in de wereld van vandaag

De snel veranderende werkomgeving vraagt van medewerkers flexibiliteit en verandervermogen. Een studie van McKinsey & Company voorspelt dat 30% van werk mogelijk geautomatiseerd zal zijn in 2030 en zo’n 9% van werknemers vandaag, nieuwe beroepen hebben in 2030 . Mensen moeten blijven leren en ontwikkelen. De huidige pandemie doet daarbij een additioneel beroep op het vermogen van medewerkers om flexibel en weerbaar te zijn en te blijven. Continue aanpassen en nieuwe dingen leren kan veel druk en onzekerheid met zich meebrengen. Het ontwikkelen van zelfvertrouwen om met hier mee om te gaan en nieuwe vaardigheden te blijven leren is essentieel voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers en continuering van deelname in de arbeidsmarkt en maatschappij.

Zelfvertrouwen is te trainen door het ontwikkelen van Emotionele Flexibiliteit

Omgaan met continue verandering vraagt een vaardigheid van werknemers om comfortabel te worden met stress en ongemak. Emotionele Flexibiliteit of ook wel Acceptance en Commitment Training of Therapie genoemd (ACT), omvat een set van vaardigheden die het omgaan met stress en ongemak leren. ACT is succesvol toegepast in de Klinische Therapie setting en is bewezen effectief voor onder meer het behandelen van depressie, anxiety en chronische pijn. Deze vaardigheden zijn op kleine schaal ook succesvol gebleken in de werk context maar niet onder kennismedewerkers. Bovendien bestond er nog geen goed meetinstrument om de effectiviteit van training in workshop vorm te meten. Uit bovenstaand onderzoek onder kennismedewerkers in Duitsland, blijkt dat deze vaardigheden te trainen zijn en dat ze bovendien zelfvertrouwen van werknemers vergroten, en daarmee weerbaarheid vergroten.

Maak deze vaardigheden niet optioneel maar een standaard onderdeel van het curriculum

Er is een grote behoefte in de maatschappij aan vaardigheden op gebied van zelfvertrouwen en emotionele flexibiliteit. Zowel scholen als bedrijven bieden in toenemende mate training op gebied van emotionele intelligentie en flexibiliteit aan maar dit blijft optioneel en niet als een essentieel onderdeel van het trainingscurriculum. Dit onderzoek onderstreept de urgentie, effectiviteit en haalbaarheid van trainingen op gebied van zelfvertrouwen en emotionele flexibiliteit.

Hier vindt u een link naar het onderzoek.

Van Dr. Jacqui Brassey, Prof. dr. Nick van Dam en Prof. dr. Arjen van Witteloostuijn verschijnt binnenkort via Vakmedianet ook het praktische boek ‘Authentiek Zelfvertrouwen’ waarop dit onderzoek is gebaseerd. Het is nu al te bestellen