VIDI-beurs voor Julia Schaumburg (EDS)

Julia Schaumburg, universitair hoofddocent bij de afdeling Econometrie en Data Science van SBE, heeft een Vidi-beurs ontvangen voor haar onderzoek ‘Statistical learning over time: closing the gap between time-series econometrics and the statistical learning literature.’

04-11-2020 | 12:44

Julia Schaumburg is een van de zeven onderzoekers van de Vrije Universiteit die deze prestigieuze beurs heeft ontvangen. Schaumburg: “Het ontvangen van de Vidi-beurs is een grote eer. Ik ben blij dat de selectiecommissie deze blijk van vertrouwen in mij heeft gegeven en de relevantie en urgentie van de voorgestelde onderzoeksagenda heeft erkend. ” Met de beurs kan Schaumburg zich de komende vijf jaar meer focussen op onderzoek. “Het stelt me ook in staat om een klein team van junioronderzoekers op te bouwen, met wie ik ga werken aan de deelprojecten van de Vidi-agenda. Ik geloof dat de resultaten zullen dienen als relevante bijdragen in het groeiende onderzoeksgebied van econometrie en data science. "

Schaumburgs onderzoek waarvoor ze de subsidie ontvangt, begeeft zich vanuit een interdisciplinair perspectief op het snijvlak van twee velden (geautomatiseerd statistisch leren en tijdreekseconometrie) waar substantiële vooruitgang kan worden verwacht. Schaumburg: “Geautomatiseerde statistische leermethodes worden steeds populairder in veel gebieden van datawetenschap vanwege hun vermogen om niet-lineaire patronen in grote datasets op te pikken. Tegelijkertijd is er empirisch veel vraag naar moderne tijdreekseconometrie, vanwege de focus op modelinstabiliteit en tijdsvariatie van parameters, vooral in perioden van economische en financiële nood."

Het onderzoek wordt gedurende vijf jaar uitgevoerd door Schaumburg, samen met een postdoc en promovendus. De VIDI-beurs stelt onderzoekers in staat om een eigen vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te zetten. De School of Business and Economics en de Vrije Universiteit feliciteren Julia Schaumburg met het ontvangen van deze VIDI-beurs.