VU-studenten zoeken naar concrete oplossingen voor emotionele en financiële druk middengroep

Verplegers, timmermannen en politieagenten: ze zijn de ruggengraat van de samenleving. Maar hoe zorg je ervoor dat juist deze groep niet onder grote emotionele en financiële druk komt te staan? Over die vraag buigen jonge denkers zich tijdens de 15e editie van de Nationale Denktank.

11-11-2020 | 9:08

Concrete oplossingen vinden om maatschappelijke impact te realiseren. Het is het uitgangspunt van de Nationale Denktank. Maar hoe vind je die concrete oplossingen? Onder andere drie (oud-) studenten van de VU kraken dit jaar hun hersens om een antwoord te vinden op de onderzoeksvraag ‘Hoe versterken we welzijn en welvaart en verhogen we regie voor middengroepen, in stad en regio, nu en later?’.

Amna Mirza (studente master Digital Business and Innovation), Marloes Hagens (studente master Econometrie) en Samet Özcan (alumnus master Supply Chain Management) proberen samen met hun mede-“Denktankers” en experts gericht te zoeken naar oplossingen op dit vraagstuk. De jonge denkers zijn hier sinds augustus mee aan de slag.

Vier belangrijke thema’s
Tijdens het Expertforum op 8 oktober kwamen vier duidelijk onderliggende thema’s naar voren: middengroepen profiteren niet van de economische groei van de afgelopen jaren, de middengroep is financieel vatbaar voor problemen, beleid wordt slecht afgestemd op deze groep en middengroepen voelen zich niet meer thuis in Nederland. Daar moet iets aan gedaan worden, aldus de deelnemers van de Nationale Denktank. Juist omdat we deze groep nu harder dan ooit nodig hebben.

Na deze analyse zitten de deelnemers nu in de volgende fase: de oplossingsfase. Tijdens deze fase gaan de deelnemers kijken hoe ze de uitdagingen waarvoor de middengroep staan kunnen tackelen. De eindpresentatie met alle bevindingen én concrete oplossingen vindt op 15 december plaats.

Voor meer informatie over de analyse tot nu toe en de verdere ontwikkelingen kun je kijken op de website van de Nationale Denktank. Ook kun je op 15 december de livestream volgen.

Over de Nationale Denktank
De Nationale Denktank bestaat uit studenten en jonge denkers uit meerdere disciplines en worden daarbij ondersteund door experts uit verschillende velden. De VU is één van de partners van de Nationale Denktank en levert als gesprekspartner ook een belangrijke bijdrage.

Denktankstudenten