Negen VU-economen in Economen Top 40, Albert Menkveld nummer één

Het economische platform ESB heeft ook in 2020 de Economen Top 40 bekend gemaakt. Niet alleen staat de VU op de derde plek in de totale ranglijst, maar neemt hoogleraar Finance Albert Menkveld ook de eerste plek in op de lijst van individuele economen.

17-12-2020 | 11:30

De Economen Top 40 is een lijst van best publicerende economen in Nederland. De Economentop is gebaseerd op alle peer-reviewed gepubliceerde artikelen van Nederlandse economen tussen januari 2015 en december 2019. Daarmee kijken ze ook naar de impact die de gepubliceerde artikelen hebben. De VU steeg maar liefst 11 procent dit jaar met het aantal publicaties en staat daarmee op de derde plek van alle Nederlandse universiteiten. Daarmee zijn we van 709 publicaties naar 785 gegaan. Ook onze impactscore is ten opzichte van vorig jaar verbeterd: van 0,79 naar 0,84.

Maar er is meer goed nieuws, want VU-econoom Albert Menkveld is gestegen naar de eerste plek dit jaar (vorig jaar viertiende plek). Menkveld doet onder andere onderzoek naar high-frequency trading, en publiceerde maar liefst drie toppublicaties in 2019. Nieuwkomer van de VU in de lijst is ruimtelijk econoom Hans Koster, die de 24e plek inneemt. In totaal staan er negen VU-economen in de lijst, eentje meer dan vorig jaar:

Albert Menkveld (1)
Siem Jan Koopman (8)
Bas van der Klaauw (9)
André Lucas (10)
Pieter Gautier (12)
Jos van Ommeren (18)
Utz Weitzel (22)
Hans Koster (24)
Erik Verhoef (30)

Wij feliciteren iedereen met deze mooie prestatie! De volledige lijst van economen en de bijbehorende rankings is te vinden op de website van ESB.