140-jarige VU reikt eredoctoraten uit

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en hoogleraren Ernst Fehr en Anne-Marie Slaughter geëerd

01-10-2020 | 11:45

De Vrije Universiteit Amsterdam kent op 6 november ter gelegenheid van haar 140e verjaardag eredoctoraten toe aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, hoogleraar en gedragseconoom Ernst Fehr en hoogleraar internationale betrekkingen en politicologie Anne-Marie Slaughter.

Khadija Arib: open dialoog tussen verschillende perspectieven en achtergronden
Khadija Arib wordt voorgedragen vanwege haar grote bijdrage aan de positie van migrantengroepen in onze samenleving en haar inzet voor de waarden van de democratie, met speciale aandacht voor de stem van minderheden. Decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen Karen van Oudenhoven-Van der Zee vindt het eervol dat Arib het eredoctoraat heeft aanvaard: “Khadija Arib heeft zich altijd ingezet voor de positie van migranten in Nederland. Uniek aan haar benadering is dat zij zich niet alleen kritisch toont tegenover beleid dat migranten afweert en dwingt tot assimilatie aan de dominante normen in de samenleving. Haar bijzondere verdiensten sluiten naadloos aan op het karakter van onze universiteit: een open dialoog tussen verschillende perspectieven en achtergronden, met als uitgangspunt dat je alles, dus ook extreme standpunten moet kunnen wisselen, zolang dat op respectvolle en democratische wijze gebeurt.”

Khadija Arib is sinds januari 2016 Voorzitter van de Tweede Kamer. Al sinds 1998 is zij, met een korte onderbreking, lid van de Tweede Kamer. Als parlementariër was zij lid van de Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en de Commissie voor Veiligheid en Justitie.

Ernst Fehr: vertrouwen en samenwerking tussen mensen
De faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen en School of Business and Economics (SBE) dragen hoogleraar en gedragseconoom Ernst Fehr voor vanwege zijn interdisciplinair en experimenteel economisch onderzoek gericht op belangrijke sociale en maatschappelijke fenomenen als gelijkheid, wederkerigheid en sociale normen.

Volgens erepromotoren decaan SBE Arjen van Witteloostuijn en hoogleraar sociale psychologie Paul van Lange past het onderzoek van Fehr perfect bij het interdisciplinaire en maatschappelijke karakter van het gedrags- en economisch onderzoek aan de VU:  “Het onderzoek van Fehr heeft een enorm belangrijke impact op ons moderne economische leven want het richt zich onder andere op de maatschappelijk relevante vragen over de weerstand tegen ongelijkheid en de rol van neurobiologische en gedragswetenschappelijke processen bij vertrouwen en samenwerking tussen mensen.”

Anne-Marie Slaughter: non-gouvernementele netwerken
Hoogleraar internationale betrekkingen en politicologie en directeur van de denktank New America Anne-Marie Slaughter ontving in 2019 al haar eredoctoraat van de VU, maar door de coronacrisis is de plechtigheid uitgesteld en ontvangt zij het eredoctoraat tijdens de 140e Dies Natalis. De voormalige adviseur van minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton wordt geëerd voor haar academische werk op het snijvlak van rechten en politicologie en in het bijzonder haar onderzoek naar de rol die non-gouvernementele netwerken spelen naast de traditionele staatsbetrekkingen bij internationale politiek.

Extra feestelijke Dies Natalis
De extra feestelijke viering van de Dies Natalis (stichtingsdag) is onderdeel van het Kuyperjaar, waarin de VU haar 140ste verjaardag viert met verschillende activiteiten en met thema’s die de VU en Abraham Kuyper kenmerken: democratie, diversiteit en sociaal ondernemerschap. De viering is dit jaar verplaatst naar vrijdag 6 november om zo dichter bij de 100e sterfdag van Kuyper (op 8 november) zijn inspiratie in het nu te onderstrepen.

Meld je hier aan. Dan ontvang je een dag voor de Dies Natalis de laatste informatie en een link naar de streaming.