Oud VU promovendus Pieter Kleer wint Gijs de Leve prijs

Pieter Kleer, voormalig promovendus aan de VU, heeft de Gijs de Leve Prijs 2018-2020 gewonnen. Hij ontving de prijs op 22 januari 2021 ter gelegenheid van het jaarcongres van de LNMB, het Landelijk Netwerk Mathematische Besliskunde. Met deze prijs erkende de jury zijn proefschrift als het 'beste proefschrift op het gebied van Mathematische Besliskunde dat de afgelopen drie jaar is verdedigd'.

02-02-2021 | 16:41

Kleer ontving de prijs voor zijn proefschrift 'When Nash met Markov: Novel results for pure Nash equilibria and the switch Markov chain', dat het resultaat was van zijn onderzoek bij het CWI onder leiding van Guido Schäfer en Lex Schrijver. Kleer verdedigde in 2019 zijn proefschrift aan de VU Amsterdam en studeerde cum laude af.

De jury: “Pieter Kleer heeft twee proefschriften in één geschreven, beide van uitzonderlijk hoge kwaliteit en gebaseerd op zes papers die allemaal op toplocaties verschijnen”. Zijn onderzoek raakt verschillende gebieden, zoals verkeer. Wanneer automobilisten bepaalde snelwegen mijden om aan de gebruikelijke files te ontsnappen, kunnen ze de gemiddelde reistijd voor iedereen op de weg aanzienlijk verlengen. In zijn proefschrift ontwikkelde Kleer modellen om de langere gemiddelde reistijden als gevolg van dit gedrag te analyseren.

Momenteel is Kleer werkzaam als postdoctoraal onderzoeker op de afdeling Algorithms and Complexity van het Max-Planck-Institut für Informatik (MPII) in Saarbrücken, Duitsland. Daarvoor was hij promovendus in de groep Netwerken en Optimalisatie van Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam, onder begeleiding van Guido Schäfer. Zijn promotieplaats was onderdeel van het Networks project. De prijs is vernoemd naar wiskundige Gijs de Leve (1926-2009), die wordt beschouwd als de grondlegger van operationeel onderzoek in Nederland.