Veelgestelde vragen (FAQ) over Bedrijfskunde
Inhoud studie Bedrijfskunde
Bedrijfskunde richt zich op hoe bedrijven succesvol kunnen zijn op een dynamisch speelveld. Hiervoor heb je enerzijds inzicht nodig in hoe bedrijven werken, en anderzijds inzicht in hoe bedrijven reageren op veranderingen in hun omgeving. Check gerust de opleidingsvideo waarin dit onderwerp aan bod komt.
Bedrijfskundige vraagstukken draaien om de uitdagingen waar bedrijven zich mee geconfronteerd zien. Deze uitdagingen vormen zowel bedreigingen als kansen. Voorbeelden van bedrijfskundige vraagstukken zijn:
- Hoe breid je succesvol uit naar het buitenland?
- Hoe financier je een nieuwe investering voor je bedrijf?
- Hoe zorg je ervoor dat je klaar bent voor de Brexit?
- Hoe blijf je relevant in een steeds meer digitaliserende wereld?
- Hoe zet je een nieuwe dienst of product in de markt? Hoe creëer je het juiste imago?
- Hoe motiveer je werknemers? En hoe trek je de beste professionals aan?
Vragen over relevante voorkennis
Bij Bedrijfskunde doen we zeker een beroep op je wiskundige vaardigheden. Maar als je wiskunde A op VWO-niveau hebt behaald, dan moet je de meer wiskundige vakken aan kunnen. Wel is het zo dat studenten met wiskunde B het wat makkelijker hebben bij bepaalde vakken.
Wiskunde komt terug bij vakken als Business Mathematics en Business Statistics, maar ook bij vakken als Accounting en Finance. Na anderhalf jaar heb je zelf invloed op het aandeel wiskundige vakken in je opleiding.
Vind je wiskunde moeilijk? Geen zorgen! Je kunt je tijdens de zomervakantie door ons laten bijspijkeren zodat je goed bent voorbereid op de start van Bedrijfskunde. Zie hiervoor de website van de Summer Prep Campus.
Heb je dyscalculie? Neem dan contact op met de studieadviseurs (academic advisors) van SBE voor advies op maat.
Wat is het verschil tussen …
Waarom zou je kiezen voor Bedrijfskunde aan de VU?
Bij bedrijfskunde ontwikkel je enerzijds analytische vaardigheden, en anderzijds oplossingsvaardigheden. De analytische vaardigheden omvatten de wetenschappelijke methoden van onderzoek en stellen je in staat om bedrijfskundige vraagstukken diepgaand te analyseren. De oplossingsvaardigheden zijn gericht op het vertalen van je analyses naar concrete oplossingen. Dit is belangrijk omdat bedrijfskundige vraagstukken schreeuwen om opgelost te worden.
Tijdens de studie ontwikkel je ook nog tal van andere vaardigheden. Zo leer je helder te communiceren en samen te werken in teams, en werken we aan je presentatievaardigheden. Ook kun je je deelnemen aan tal van commissies van onze studievereniging (Aureus). Dit is niet alleen een goede manier om snel nieuwe vrienden te maken, maar ook een prachtige kans om allerlei organisatorische vaardigheden te ontwikkelen.
Bedrijfskunde aan de VU biedt veel keuze- en profileringsruimte. Wij bieden maar liefst 11 specialisatierichtingen die je voorbereiden op tal van bedrijfskundige Masters. Daarnaast heb je bij ons ook de mogelijkheid om op exchange te gaan in het buitenland.
Bedrijfskunde geeft bovendien toegang tot vervolg-Masters in elke bedrijfskundige richting, afhankelijk van de door jou gekozen specialisatie. Denk aan Master-opleidingen zoals Marketing, Business Administration, Digital Business and Innovation, Accounting and Control, en Finance. Voor een overzicht van alle VU-masters, kun je op de website kijken. zie. Ook kun je met Bedrijfskunde perfect terecht bij bedrijfskundige Masters van andere Nederlandse universiteiten, of zelfs in het buitenland.
Toekomstperspectief bedrijfskundestudenten
De baanmogelijkheden zijn talrijk en gevarieerd, zowel binnen Nederland als over de grens. Typische startfuncties van onze alumni zijn Business analist; Financieel analist; HRM-manager; Marketeer; Communicatieadviseur; Strategisch consultant; Logistiek manager; Projectmanager; en Zelfstandig ondernemer.
Ook zien we dat onze alumni in tal van sectoren en industrieën werkzaam zijn. Veelal in de zakelijke dienstverlening, maar ook in de logistieke sector, ICT, of voor de overheid.
Tijdsinvestering / studeerbaarheid studie Bedrijfskunde
Toetsing bij Bedrijfskunde
Bij Bedrijfskunde toetsen we regelmatig. We doen dit om drie redenen: ten eerste zijn toetsen zeer belangrijk voor de onderwijskwaliteit; ten tweede krijg je als student op die manier regelmatig feedback op je eigen leerproces; ten derde helpen we je zo bij het vormgeven van je leerproces.
De meeste vakken worden afgesloten met een individueel tentamen. Daarnaast werk je bij bijna ieder vak in teams aan groepsopdrachten, waarvoor je een teamcijfer ontvangt. Tot slot werken we met wekelijkse individuele opdrachten en/of tussentoetsen. Deze individuele opdrachten en tussentoetsen zijn bedoeld om je leerproces te structureren en je van feedback te voorzien op je leerproces. Het grootste deel van je cijfer wordt bepaald door de individuele toetsen/tentamens.
Administratieve / procedurele vragen
Om toegelaten te worden tot Bedrijfskunde moet je een VWO diploma met wiskunde A en/of wiskunde B hebben. Je bent ook toelaatbaar met een HBO-propedeuse, maar dan geldt wel de aanvullende eis dat je wiskunde A of B op VWO-niveau hebt gedaan (dit geldt overigens niet voor de HBO-opleiding Toegepaste Wiskunde). Ook ben je toelaatbaar met een HBO bachelordiploma.
Heb je vragen over de toelatingseisen, neem dan contact op met onze studentenbalie via studentenbalie@vu.nl.
Bindend Studieadvies (BSA)
Het is belangrijk dat je snel weet of je jouw opleiding wel aan kunt, zodat je zo min mogelijk studietijd verliest als het toch niet lukt. Daarom moet je in je eerste jaar tenminste een aantal vakken halen. Per opleiding wordt bepaald om welke vakken het gaat. Dit heet de BSA-norm.
Aan het eind van het eerste jaar krijg je op basis van je resultaten een bindend studieadvies. Haal je de norm niet, dan moet je stoppen met de opleiding. Je mag je in de drie jaren daarna niet opnieuw inschrijven voor deze opleiding aan de VU.
Natuurlijk nemen we die beslissing niet zo maar. De studieadviseur houdt zicht op je studievoortgang en je kunt altijd zelf een afspraak met de studieadviseur maken. En vanzelfsprekend wordt rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden zoals ziekte of bijzondere familieomstandigheden.
Demografie bedrijfskundestudenten
Waarom zou je kiezen voor de VU?
De VU ligt in Amsterdam, een bruisende stad met een actief studentenleven. Maar tevens een dure stad waar het lastig is om goede huisvesting te vinden. De VU heeft goede en betaalbare huisvestingen nabij in Uilenstede beschikbaar voor VU studenten. Zo ben je snel op de universiteit en kun je samen met studiegenoten naar de colleges en studeren in de studiezalen. Meer weten over Uilenstede, kijk dan op de website.
Omdat de VU is gesitueerd nabij station Amsterdam Zuid, is de universiteit ook nog eens zeer goed bereikbaar vanuit grote delen van Nederland.