Showcase Schiphol Group

Iedereen kent Schiphol als de grootste Nederlandse luchthaven, een spinnenweb van voornamelijk internationale vluchten naar alle windstreken. Maar Schiphol is meer. De Schiphol Group (SG) exploiteert niet alleen het vliegverkeer maar ook Schipholplaza, de infrastructuur rondom Schiphol, het bedrijventerrein etcetera. Bovendien is de SG bijvoorbeeld ook betrokken bij ontwikkelingen op één van de grootste luchthavens ter wereld: het John F. Kennedy Airport van New York in de VS. 
 
Wat zou je als afgestudeerd econoom, econometrist of (internationaal) bedrijfskundige kunnen gaan doen bij een onderneming als de SG?
 
Voor economen zijn er bij de SG veel verschillende mogelijkheden. Zo zijn er economen nodig voor het uitstippelen van een marketingstrategie van de luchthaven. Wat is bijvoorbeeld de beste manier voor de luchthaven om de beschikbare winkel-, reclame of congresruimtes te verhuren? Ook zijn het meestal economen die berekenen welke investeringen het investeren waard zijn. Wanneer is het bijvoorbeeld rendabel om een nieuwe pier of een nieuwe terminal te bouwen? Natuurlijk brengt de bedrijfsvoering van de SG een gehele financiële administratie met zich mee waar een econoom ook heel goed terechtkan. Je houdt je dan bezig met bijvoorbeeld de jaarrekening. Verder zou je als afgestudeerd econoom met een focus op de Ruimtelijke Economie kunnen onderzoeken wat de meest efficiënte manier is om de infrastructuur op het bedrijventerrein aan te leggen. Als econoom kun je ook macro economische factoren van de vliegmarkt analyseren zodat het management van de SG kan inschatten of het verstandig of zelfs noodzakelijk zal zijn om te gaan samenwerken met andere luchthavens. Je merkt het al, met een studie Economie op zak kun je werkelijk alle kanten op! 
 
Als bedrijfskundige kun je goed terecht bij een veelzijdige organisatie als de Schiphol Group. Je kunt je bezig houden met de inzet van ICT-middelen ten behoeve van een effectieve organisatie van bijvoorbeeld de incheckprocedure. Ook zijn veel bedrijfskundigen gespecialiseerd in organisatie-advies. Omdat de SG ook andere luchthavens adviseert over hun bedrijfsvoering, is een bedrijfskundige hier dus goed inzetbaar. Verder kun je je als bedrijfskundige bezighouden met de strategie van SG. Dan bepaal je de richting van het bedrijf in de toekomst. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want binnen een grote organisatie als de SG is het essentieel dat bij de strategiebepaling rekening wordt gehouden met de randvoorwaarden van  de verschillende organisatie-onderdelen, zoals marketing, personeelszaken en de financiële administratie. 
 
Met een International Business Administration (IBA) diploma heb je vergelijkbare perspectieven als een bedrijfskundige, maar met meer internationale mogelijkheden. Als je IBA hebt gestudeerd kun je namelijk goed functioneren in een internationale omgeving. Bij de SG komt deze opgedane kennis goed van pas bij het managen van de relaties met internationale partners en concurrenten, zoals verschillende vliegtuigmaatschappijen en andere luchthavens, en het bepalen van de internationale strategie. Omdat de SG een zeer internationale omgeving is, krijg je zeker te maken met mensen uit diverse culturen en verschillende achtergronden. Met een IBA Bachelor en eventueel een Master in je zak kan je bij de SG allerlei kanten op, van strategisch manager, tot consultant, van marketing manager tot human resource manager en nog veel meer.
 
Als econometrist zou je je bij de SG bijvoorbeeld bezig kunnen houden met het ontwerpen van wiskundige modellen om al het vliegverkeer zo effectief mogelijk te laten plaatsvinden.
Het vliegverkeer moet zo gepland zijn dat er binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk vliegtuigen zonder vertragingen kunnen aankomen en vertrekken. Hierbij moet rekening gehouden worden met allerlei omstandigheden, zoals milieueisen, de beschikbare terminalfaciliteiten en de wensen van de vliegmaatschappijen. Verder zou je als econometrist op basis van kansberekeningen kunnen uitrekenen hoe groot het percentage van fout bezorgde bagage redelijkerwijs mag zijn en vervolgens proberen logistieke verbeteringen aan te brengen in het bagage-afhandelingsproces. Samengevat: econometristen kunnen complexe beslissingsproblemen binnen bedrijven van getalsmatige aard oplossen met behulp van toegepaste wiskunde en informatie- en computertechnologie.

Economie, Econometrie & OR, Bedrijfskunde of International Business Administration: het zijn alle vier opleidingen met een eigen karakter en veel carrièremogelijkheden. Kies de opleiding die het beste bij je past en waar je je het meeste thuis voelt. 
 
Twijfel je nog?
Neem dan contact op met onze studieadviseurs of bezoek één van onze voorlichtingsdagen.
We helpen je graag verder.