Isabelle Ent, alumnus Econometrie en Operationele Research

Econometrie en Operationele Research: betere financiële vooruitzichten

Isabelle Ent grote fotoMijn middelbare school heb ik in Alkmaar gevolgd. Wiskunde en economie vond ik de leukste vakken, maar nederlands en schrijven boeiden me ook. Als vervolgstudie leken psychologie en rechten me interessant, maar eigenlijk wist ik niet precies wat ik wilde. Omdat de combinatie van wiskunde en economie betere financiële vooruitzichten bood dan de andere studies, besloot ik Econometrie en Operationele Research te gaan studeren.
Voor de VU heb ik gekozen omdat de reisafstand VU – De Rijp (Noord Holland), waar ik bij mijn ouders woonde, acceptabel was. Verder is de VU een campus universiteit met alle faculteiten bij elkaar, wat ik erg praktisch vond. Ten slotte had de VU een goede naam: de UVA zou een “feestuniversiteit” zijn, en ik wilde niet feesten maar studeren!

De sfeer tussen de econometrie studenten was meteen goed, iedereen ging op een leuke manier met elkaar om. Dat kwam mede door het feit dat iedereen lid is van de studievereniging Kraket en er naast ‘serieuze' ook minder serieuze activiteiten zijn. Ik ging naar café De Gieter of L&B, waar ik veel andere econometrie studenten ontmoette. Verder ging ik naar de Kraketborrels, de studenten feesten in Odeon of naar het Bruin Café van de VU.
 
Veel vaardigheden opdoen
Het belangrijkste van studeren vind ik dat je op een bepaalde manier leert kijken naar economische vraagstukken. Daarnaast doe je tijdens werkcolleges veel onmisbare praktische vaardigheden op. We werkten in teams aan opdrachten. Zo leerde ik literatuur opzoeken en verantwoorden, samenwerken met verschillende mensen en hun diverse werkstijlen, werken met deadlines, onderzoek doen, een goed opgezet verslag schrijven, presenteren en verantwoording nemen voor wat ik gedaan had. Daarnaast was het schrijven van een scriptie, waarbij ik een groot onderzoek zelfstandig deed, heel leerzaam.
 
Consultancy
Mijn eerste “echte” baan was bij een consultancy bureau, gespecialiseerd in Treasury- and Risicomanagement. Ik kon er als junior consultant parttime aan de slag. Na mijn afstuderen ben ik er fulltime gaan werken. Ik kan je aanraden om in het begin van je carrière consultancy te doen. Je moet hard werken, maar je leert heel veel: iedere keer als je aan een nieuw project begint, begin je eigenlijk aan een nieuwe baan. Zo heb ik binnen 5 jaar 10 intensieve projecten in risico management gedaan en verliet ik het bedrijf uiteindelijk als senior consultant.
 
Even iets heel anders...
Na ruim 5 jaar was het tijd voor een verandering. Ik wilde naar het buitenland om er iets totaal anders te gaan doen. Ik vertrok naar Australië om rond te reizen en met dieren te werken. Ik heb allerlei baantjes gehad: ik werkte op een krokodillenfarm, een wildlife-refuge, een schapenfarm, een dierenkliniek en op nog véél meer plekken. Mijn verhaal is zelfs in een Australische krant beland!
 
Om mijn visum te kunnen behouden ben ik weer terug gegaan naar waar ik goed in was: Risico management, en ben ik in Sydney fulltime aan de slag gegaan bij Westpac, de oudste bank van Australië. Daarnaast ging ik 2 avonden per week naar school (animal studies) omdat het werken met dieren bleef trekken.
Oh ja, vergeet ik bijna te melden dat ik bij Westpac, op "mijn" 19e verdieping toevallig een jongen van mijn studie tegen het lijf ben gelopen. Hij werkt voor PWC, is intern overgegaan naar Australie, en doet auditing werk voor Westpac!
 
Wereldwijd een groot tekort aan econometristen
Ik heb geen spijt van mijn studie Econometrie en Operationele Research. Als afgestudeerd econometrist heb je het voordeel dat er wereldwijd een groot tekort is aan kwantitatieve mensen in de economische en financiële sector. Hierdoor is het nooit moeilijk om een baan te vinden, en komt er altijd geld in de portemonnee!